Trådlöst Nätverk » Länkning

ID #1023

Vad innebär "fri sikt" ?

Ordet fri sikt innebär egentligen att man inte har några föremål mellan de två länkpunkterna som kan störa signalen.

Här brukar man även blanda in ett begrepp som heter Fresnel Zon. Desto längre avstånd det är mellan länkpunkterna desto större radie kommer signalerna att röra sig inom. Inom en Fresnel Zon bör signalen helst kunna röra sig obehindrat utan några föremål ivägen. Fresnel-radien blir mindre desto högre frekvens det rör sig om, detta innebär att 5 GHz påverkas mindre av närliggande föremål än vad 2,4 GHz gör. Men samtidigt så dämpar närliggande föremål mycket mer på en högre frekvens än en lägre vilket gör att räckvidden ofta är lägre på 5 GHz än 2,4 GHz.

Ett exempel på detta kan vara vid 10km avstånd på 2,4 GHz så bör man ha ca 10m fritt ifrån närliggande föremål. Medans ett avstånd på 1km bara kräver ca 3,5m.

Många tror att föremål som träd, trädmaterial och glasfönster inte dämpar något eftersom det inte direkt har metalliska material i sig. Problemet är att om en länkantenn sitter inomhus så inkräktar materialen runt antennen på signalens Fresnel Zon. Detta medför att man får en mycket dålig utgångspunkt för signalen om antennen sitter innanför ett fönster än om antennen skulle sitta en bit utomhus/utanför husets väggar. Det som händer i dessa fall med inomhusplacerade länkantenner är att signalen reflekteras inom huset och en stor procent av signalen stannar inom huset istället för att riktas rakt mot länkmålet.

Tips!
För bästa möjliga signalstyrka försök alltid att placera länkantenner utomhus med så fri sikt mot målet som möjligt. Försök att placera antennen ett par meter ifrån eventuella närliggande föremål för att minska eventuell påverkan. Det finns väldigt många dBm i signalstyrka att vinna på en korrekt antennplacering.


Mer information om Fresnel Zoner se Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_zone

 

Taggar: fresnel zon, fri sikt

Relaterade poster:

Senast uppdaterad: 2010-07-22 12:29
Författare: davido.se
Ny version: 1.1

Digg it! Skriv ut den här frågan Skicka till en vän Visa som pdf-fil
Föreslå en översättning för Föreslå en översättning för
Rösta på den här frågan:

Resultat av röstning: 0 Från 5 (0 Röster )

helt värdelös 1 2 3 4 5 högst värdefull

Du kan inte kommentera den här frågan