Trådlöst Nätverk » Antenner och Antenntyper

ID #1011

Vad är skillnaden mellan en riktantenn och en rundstrålande antenn?

Den största skillnaden är att riktantenner koncentrerar sin effekt i en enda riktning. Olika typer av riktantenner har olika strålningsmönster, exempelvis har Yagi antenner en stark lob framåt och oftast två svaga åt sidorna. Vilket innebär att om du riktar en Yagi mot grannen, så är det mycket möjligt att husen vid sidan om också får en del av signalen.

Rundstrålande antenner koncentrerar sin effekt 360 grader runt om antennen i horisontal planet. Rundstrålande antenner med högre försärkning har mindre strålning vertikalt (upp / ner). Vilket gör att det ofta inte blir optimalt att täcka ett flerplanshus med exempelvis en 12dBi rundstrålande antenn. Något som dock är vanligt med rundstrålande antenner är att det ofta finns en stark lob rakt vertikalt.

Titta på antennens öppningsvinkel i specifikationerna, så är spridningsvinkeln ofta angiven både vertikalt och horisontellt. Högeffektiva riktantenner har ofta en mycket smal spridningsvinkel och ger då bara täckning mot en enda punkt, i realiteten uppstår ofta en hel del reflektionsfenomen med signalen. Vilket innebär att signalen ibland kan vika av mot andra platser ifall föremål finns ivägen.

Taggar: antenn

Relaterade poster:

Senast uppdaterad: 2012-06-18 16:20
Författare: davido.se
Ny version: 1.2

Digg it! Skriv ut den här frågan Skicka till en vän Visa som pdf-fil
Föreslå en översättning för Föreslå en översättning för
Rösta på den här frågan:

Resultat av röstning: 1 Från 5 (4 Röster )

helt värdelös 1 2 3 4 5 högst värdefull

Du kan inte kommentera den här frågan